Jak začít formálně podnikat?

JAK ZAČÍT S ÚŘADY, KDYŽ CHCEŠ VE FOCENÍ PODNIKAT?

  • Začneš tím, že zajdeš na Živnostenský odbor vašeho městského úřadu. Zde můžeš zařídit vše najednou. Ideální je, se na úřad objednat, většina úřadů má možnost se objednat online na konkrétní termín. Tím si zajistíš, že nebudeš dlouho čekat.

Na místě vyplníš formulář, kam zapíšeš své údaje a také vybereš ty živnosti, které si budete chtít zapsat do živnostenského listu. V našem případě jsou to fotografické služby. Tím si založíš živnost.

Dostaneš IČ (identifikační číslo, což je takové „rodné číslo“ podnikatele) a můžeš hned začít podnikat. 

  • Poté je potřeba se přihlásit také jako podnikatel na svou zdravotní pojišťovnu (do 8 dnů) a k sociálnímu pojištění na Okresní správu sociálního zabezpečení (do 15 dnů). Přímo na živnostenském úřadě je možné se domluvit, že oznámení pošlou za tebe, ale raději si i tak sama na obou institucích ověř, že přihlášení opravdu proběhlo v pořádku. 

Vše je lépe udělat přímo osobně, budeš si tak jistá, že máš vše ohlášené správně a vyhneš se tak následným řešením. A můžeš začít. 

➡️ Na začátek je také dobré rozmyslet a uvědomit si, jestli budeš podnikat jako hlavní činnost (tedy výdělek z podnikání bude tvým hlavním zdrojem příjmu) a nebo jako vedlejší činnost (tedy výdělek z podnikání je doplněk k zaměstnání, mateřské, invalidnímu důchodu apod.)

PRVNÍ ROK PODNIKÁNÍ – MUSÍM PLATIT ZDRAVOTNÍ A SOCIÁLNÍ?

  • Pokud podnikáš na hlavní činnost, platíš vždy zálohy na zdravotní a sociální pojištění. Výše záloh je každý rok vypsána úřady a je paušální. V roce 2024 je minimální výše zdravotního pojištění 2 968 Kč a sociálního 4 430 Kč. Termín úhrad za daný měsíc má jak zdravotní, tak sociální pojištění nastavené jinak. Ideální je nastavit si na konec měsíce trvalý příkaz na obojí. 
  • Pokud budeš podnikat na vedlejší činnost, v prvním roce zálohy platit nemusíš. Po podání daňového přiznání a přehledů pro pojišťovny za první kalendářní rok podnikání se dle reálného výdělku vypočítá částka k zaplacení a také zálohy na další rok. 
  • Pokud budeš mít příjem jen nárazově, jsou speciální kategorií Příležitostné příjmydo 50 000 Kč ročně. Ale pozor, příležitostné příjmy jsou příjmy z činností, které jsou vykonávány příležitostně a nahodile. V tom případě se má za to, že nepropaguješ svoje podnikání a nesnažíš se získávat pravidelně klienty. Využívá se při sezónním prodeji jednou ročně (např. prodej kaprů apod.) V našem oboru by to mohla být třeba jedna svatba. Určitě to není způsob jak soustavně podnikat. 

DANĚ A JAK NA NĚ?

➡️ Zkus si především odhadnout, jaké zhruba očekáváš výdělky a podle toho si nastav placení daně. 

Možnosti vedení účetnictví a placení daně je více:

Paušální daň

  • Nejjednodušší způsob, jak vést účetnictví, pokud je tvoje podnikání hlavní činností.
  • Vyplatí se v okamžiku, kdy vaše obraty za posledních 12 měsíců nepřekročí 1,5 milionu, tedy 125 tisíc měsíčně.
  • Pokud očekáváš, že tvoje průměrná fakturace bude nižší než tato částka, můžeš si zjednodušit život a využít tuto paušální platbu, která v roce 2024 činí 7498 Kč měsíčně a zahrnuje mininmální částku za zdravotní pojištění – 2 968 Kč a sociální pojištění – 4 430 Kč + daň z příjmu – 100 Kč. To je vše. Pak už jen stačí evidovat si všechny příjmy a hlídat si, že nepřekročíš limit. Počítá se vždy za 12 posledních měsíců, tedy ne za poslední kalendářní rok.
  • Tento způsob účetnictví můžete využít do výše obratu 2 miliony. Jen pozor, od překročení 1,5 milionu přechází do 2. pásma a platí se výrazně vyšší paušál. Nad 2 miliony už se stáváš plátcem DPH a tento způsob využít nejde. 
  • Důležité: Pokud chceš vstoupit do paušální daně, musíš to nahlásit hned při začátku podnikání. Další možnost je pak vždy s dalším kalendářním rokem, do prvních 10 dnů kalendářních dnů daného roku. 

Paušální náklady

  • V tomto případě platíš každý měsíc zálohy na zdravotní a sociální, zálohy na daň neplatíš, ale podáváš daňové přiznání za uplynulý rok, kde ti vyjde výsledná výše daně.
  • Eviduješ si všechny příjmy po celý rok a v rámci daňového přiznání si odepíšeš paušální náklady, které jsou stanové dle oboru podnikání – pro nás fotografky je to 60% z celkového příjmu. Náklady (tedy účtenky za nákupy, nájem ateliéru, energie apod.) si evidovat nemusíš. 
  • Obecně se dá říct, že při tomto způsobu účetnictví je nulová daň (ne zdravotní a sociální) do výše příjmu cca 500 tisíc Kč ročně. Pokud máš náklady vyšší jak 60% tvého příjmu, vyplatí se spíše poslední možnost – klasické účetnictví.

Klasické jednoduché účetnictví

  • I v tomto případě platíš každý měsíc zálohy na zdravotní a sociální, zálohy na daň neplatíš, ale podáváš daňové přiznání za uplynulý rok, kde ti vyjde výsledná výše daně.
  • Eviduješ si ale všechny příjmy a výdaje a ty se následně dávají proti sobě do daňového přiznání. Je to nesložitější cesta, kde je dobré znát spoustu pravidel a postupů. Může být vhodná, pokud máš vysoké náklady a alespoň základní znalosti účetnictví a tušíš, jak na to. 

Pokud je pro tebe účetnictví  „španělská“ vesnice, doporučuji spíše využít služby odborníka, který ti daně zpracuje a ty se bez starostí můžeš věnovat focení. 

PODNIKÁŠ V JINÉ ZEMI, NEŽ MÁŠ TRVALÉ BYDLIŠTĚ?

Toto je složitější otázka, záleží na spoustě různých faktorů. Doporučuji tuto situaci konzultovat individuálně. 

IDENTIFIKOVANÁ OSOBA – KDO SE JÍ STÁVA A KDY?

Co to je?

  • Tato situace nastává, když využiješ službu (ne nákup produktu) ze zahraničí jako podnikatel. Pokud využíváš tyto služby k výdělečné činnosti, je potřeba uvést při registraci IČ, dodavatel ti poskytne službu bez DPH a ty musíš daň následně doplatit. V tom případě je povinnost se do 15 dnů registrovat jako Identifikovaná osoba a poté 1x měsíčně podat přehled na Finanční úřad a chybějící daň doplatit. 
  • Typický příklad pro nás fotografky jsou služby jako Photoshop od Adobe, Canva, reklama na Facebook atd. 

Tento článek ti chce ukázat, jak postupovat v začátcích a objasnit jaké jsou možnosti placení daní.

Vše se ale hodně mění, tyto informace jsou platné dnes, ale za půl roku může dojít k legislativním změnám.

Určitě ti doporučuji zpracování daní svěřit odborníkům a nebo mít alespoň s kým je konzultovat, pokud si nebudeš vědět rady. Dodá ti to klid a možnost soustředit se na tvojí práci, na focení.

Náklady na účetní nejsou tak vysoké, může ti dobře pomoci nastavit ten správný postup pro tebe, vyhnout se případným komplikacím a třeba i pokutám a možná i ušetřit na daních.


Získej tipy a rady ze světa fotografování, které ti pomůžou k rychlejšímu dosažení tvých snů

Připoj se k více jak 1 500 odběratelům - fotografům a měj tak přehled o všech mých novinkách, chystaných trénincích a dopřej si obsah zdarma, který pravidelně vytvářím.

Vaše osobní údaje budeme (pod fyzickou osobou Kateřina Svobodová) zpracovávat v souladu s platnou legislativou a zásadami ochrany osobních údajů. Svůj souhlas se zasíláním a zpracováním osobních údajů můžete kdykoli odvolat prostřednictvím odhlašovacího odkazu v každém e-mailu. Zásady zpracování osobních údajů.

Kateřina Svobodová

Pomůžu ti k sebejistotě ve focení. Ať po stránce technické nebo finanční.

Rozumím technice a zatím jsem to naučila každého.

Na základě mého osobního příběhu, kdy jsem po 10 letech focení začínala od nuly a nevěděla co dál, pomáhám vyrůst i tobě.

Mým nejsilnějším smyslem jsou POCITY a díky tomu dokáži odhadnout, co potřebuješ.

A jsem holka z Moravy, takže neberu věci moc vážně a jsem pro každou p*del :)

 

Komentáře

Přidat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *

Vaše osobní údaje budou použity pouze pro účely zpracování tohoto komentáře. Zásady zpracování osobních údajů